Witajcie :)
Jeśli szukacie ciekawej, wytrawnej przekąski wpisującej się w trend slow food, dzisiejszy przepis jest skierowany głównie do Was. Obie dostałyśmy w prezencie komosę ryżową, którą chciałyśmy wypróbować na różne sposoby, zarówno na słodko jak i na słono. Tak też trafiłyśmy na przepis w gazetce "Moje gotowanie 3/2014" na serowe kąski z komosy ryżowej. Jednak, że nazwa ta niewiele mówi, pozostańmy przy wersji wytrawnych babeczek :) Taka przekąska najlepiej smakuje na ciepło, najlepiej z dodatkiem delikatnego sosu jogurtowo-czosnkowego.
Składniki(na 20-24 sztuki):
szklanka surowych ziaren komosy ryżowej
2 duże jajka
średnia marchewka
60g sera żółtego
2 łyżki szczypiorku
2 ząbki czosnku
mała cebula
łyżka mąki bezglutenowej
Przygotowanie:
1. Komosę ryżową wsyp do garnka, dodaj szczyptę soli, zalej 1,5 szklanki wody i gotuj20 minut, od momentu zagotowania. Następnie odsącz i pozostaw do lekkiego wystudzenia.
2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek obierz i przeciśnij do marchewki razem z posiekanym szczypiorkiem, pokrojoną w kostkę cebulą i startym żółtym serem. Warzywa z serem wymieszaj z komosą ryżową, roztrzepanymi jajkami, mąką i przyprawami: solą, pieprzem, oregano, słodką i ostrą papryką.
3. Gotową masę przełóż do papilotek od muffinek - około łyżki na jedną foremkę, dociskając by dokładnie dotykała dna. Babeczki piecz 15-20 minut w temperaturze 180ºC.
Nasze oceny:
Basia: Taka przekąska jest świetna, łatwa do zrobienia, zdrowa i pyszna. Idealna na drugie śniadanie. Moja ocena: 8/10.
Julka: Babeczki z komosy dobrze sprawdzą się jako ciepła przystawka. Niestety jak wystygną dosyć szybko robią się suche. Moja ocena: 7/10.
Jaki ciekawy pomysł :) Babeczki wyglądają bardzo oryginalnie;)
OdpowiedzUsuńWygladają świetnie! :)
OdpowiedzUsuńI świetnie smakują ;)
UsuńExtra :)
OdpowiedzUsuńświetne do zabrania do pracy jako przekąska :) ostatnio robiłam coś podobnego ale z kaszy jaglanej :)
OdpowiedzUsuńKasza jaglana jest dobrym zamiennikiem dla mniej dostępnej komosy :) Następnym razem też jej użyjemy. Dobry pomysł :)
UsuńOjj, te babeczki muszą smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuń